Tips untuk budak baru belajar masak


Bismillahirrahmanirrahim

hari ni chef mastura
 nk bgi tips skit
sejak tinggal kat rumah sewa
pandai lah skit2 memasak.
*ehems aku salah sorg chef di teratak kami
tringin makan datanglah melawat.*
=3







tips ni brkaitan bnda-bnda
yg brkemungkinan besar budak2
bru belajar cm aku ni xtau
atau ambik mudah.
then makanan tu xberapa mnjadi.
ni random tips je tau


1. Bila masak gulai/kari/apa2 ja yg gunakan santan
, time nak masuk kan santan.api kena slow.
kalau x, nti santan tu jadi pecah2.xsebati.

2.kalau nak goreng ikan dengan garing.
tambah ikan yg besar.api kena kuat.bru isi tak pecah2.

3.Masak sambal mengambil masa yg agak lama.
jadi awal2 masak tu jgan cuba nak rsa lagi.sebab nanti kang sakit perut.

4.Jangan sesekali masukkan keow teow yg belum dimasak di dalam peti ais.
keow teow tu kan rosak trus.~hee.ni lawak.sbab da kwan aku prnah buat ni~

5. cara nak bersihkan ikan air tawar, make sure da asam jawa bnyak.
supaya xhanyir.

6.Kalau nak bersihkan ayam ka daging,boleh guna jugak tepung gandum.




ok sampai sini saja pembelajaran kita.
insha Allah kalau ingat
dan ada tips lagi kita jumpa lagi dalam tips ni bahagian dua =P

Death note: 
i'm thinking to get new VIP number because it more easier to remember.
till now i don't remember my number.My bad.
if i change again my number don't be mad okay.chill pllisshhh ~wink~ (~.')




No comments:

Post a Comment